Idėja atkurti saldainius gimė Biržuose

Pradėti pasakojimą apie „Biržų duonos“ ir „Rokiškio karvutės“ draugystę norisi nuo malonaus sutapimo – idėja atgaivinti prieš penkiasdešimtmetį gamintus saldainius gimė mūsų brangiuose Biržuose. Verslo partnerės Aušrytė ir Simutė ilgai ieškojo prasmingos ir įdomios veiklos, kol sumanė išvykti į Biržų alaus gamyklos ekskursiją. Ten surinkti įspūdžiai paskatino jas atsigręžti į gimtojo Rokiškio paveldą.

„Ekskursijoje pamatėme pavyzdį, kiek daug gali sukurti ir nuveikti žmogus. Jos metu sužibo klausimas, ką turi Rokiškis. Netikėtai prisiminėme, kad mūsų mieste kadaise gaminti unikalūs rankų darbo saldainiai. Taip sumanėme atkurti „Rokiškio karvutes“, kurios atspindėtų mūsų kūrybiškumą, drąsą ir draugystę“, – pradžią prisimena gamybos cechą įkūrusios rokiškietės.

Aušrytė ir Simutė pasakoja, kad 1969 m. Rokiškio konservų gamykla saldainius „Karvutė“ pristatė kaip naujametę dovaną ir nuo tada jie tapo miesto pažiba. Specializuotis ir gamybos subtilybių mokytis gamyklos darbuotojai vykdavo į komandiruotes Latvijoje. 2010 m. uždarius gamyklą, saldainių gamybą mėgino perimti privatus verslas. Deja, nepavyko ir nuo 2017 m. garsieji saldėsiai dingo iš parduotuvių lentynų.

 

„Prisiminusios Rokiškio istoriją taip įsijautėme į saldaus paveldo atkūrimo idėją, kad nė nežinodamos recepto ir nebūdamos konditerės sukūrėme įmonės logotipą, saldainių popierėlių dizainą ir tik tada ėmėmės iššūkio atkurti tikrąsias karvutes“, – entuziazmu dalijasi partnerės.

 

Jos pripažįsta, kad senoji receptūra buvo beveik pamiršta, todėl prieš akis laukė nemaži iššūkiai.

Receptu pasidalino rokiškietė

Tarp vietinių pasklidus žiniai, kad dvi draugės siekia atkurti tradicinį miesto saldėsį, pamažu atsirado idėjai įgyvendinti reikalingi žmonės. Aušrytė ir Simutė jaučiasi dėkingos moteriai, dirbusiai minėtoje Rokiškio konservų gamykloje ir prisiminusiai saldainių gamybos paslaptis. Ji ir padėjo atgaivinti 1969 m. receptą, kuris tapo atspirties tašku leidžiantis į gamybos eksperimentus.

 

„Pirmiausia receptą išmėginome namuose. Buvo daug bandymų ir nuotykių, kurie nesibaigė ir ceche. Pavyzdžiui, norėdamos išmėginti puodo galimybes, pačios to nesuprasdamos, padarėme per didelį masės kiekį. Užvirusi ji taip pakilo, kad pusė išbėgo iš puodo. Kaip ir visada, su šypsena priėmėme tokias klaidas, juk iš jų mokomės“, – pasakoja „Rokiškio karvutės“ įkūrėjos.

 

Draugės pripažįsta, kad įgyta patirtis suteikė galimybę pažinti detaliausius karvutės gamybos aspektus, kurių tokių saldainių gamyboje – nemažai.

Gaminant svarbiausi tikslumas, meilė ir kokybė

Kadangi „Rokiškio karvutės“ yra rankų darbo, visi saldainių etapai – nuo ingredientų išpakavimo prieš verdant iki pakavimo ir išsiuntimo – priklauso nuo žmogaus.

Karvutė yra labai jautri bet kokiam netikslumui. Klaidų negali būti, todėl ypač svarbūs atidumas ir kruopštumas. Mes sakome, kad masė yra gyva, su ja reikia gražiai kalbėtis, jei nori supakuoti į popierėlius. Dar viena tobulos karvutės paslaptis – meilė. Gamindamos klausomės širdžiai malonios muzikos, tad kiekvienam saldainiui dovanojame gerą energiją ir dalį širdies“, – pasakoja Aušrytė ir Simutė.

 

Rokiškietės papildo, kad joms ypač svarbi kokybė. Ją užtikrina tiek laikydamosi tradicinio recepto sudėties, tiek pasitelkdamos naujus kokybiškus ingredientus.

 

„Naudojame tokius pačius, kaip originaliame recepte, produktus. Pavyzdžiui, kokybišką sviestą, o ne palmių ar kitus riebalus. Vienas iš pagrindinių ingredientų – sutirštintas pienas, kurio šiais laikais yra įvairios sudėties ir kainos, tad renkamės kokybiškiausią, be priedų. Tiesa, tradiciniame recepte nurodytą vanilinį cukrų pakeitėme į subtilesnį skonį suteikiantį natūralų vanilės ekstraktą. Kurdamos naujus saldainių skonius renkamės tik tikrus ir natūralius priedus: kokoso drožles, kepintus riešutus ar sezamo sėklas. Ieškome kokybiškiausių ingredientų nesižvalgydamos į jų kainas. Viską atrenkame ir išmėginame pačios“, – užsibrėžtais kokybės kriterijais dalijasi „Rokiškio karvutės“ gamintojos.

 

Aušrytės ir Simutės paklausus, kokių reakcijų sulaukia iš saldainių paragavusių klientų, pirmiausia jos nusišypso.

 

„Klientų atsiliepimai mus skatina šypsotis ir tik patvirtina, kad esame teisingame kelyje. Mūsų širdys visada norėjo dalintis gėriu ir pagarba kitiems. Visa tai jaučiame“, – dėkingumą reiškia partnerės.

 

 

Galime sakyti, kad „Biržų duonos“ ir „Rokiškio karvutės“ susitikimas yra simboliškas. Verslo idėjai gimus Biržuose, dabar yra galimybė jos rezultatais dalintis ne tik Aukštaitijoje, bet ir visoje Lietuvoje. Gera bendradarbiauti su kūrėjais, kurie saugo gimtojo krašto tradicijas, atkuria paveldą, siekia nepriekaištingos gaminių kokybės ir, svarbiausia, yra nuoširdūs, entuziastingi ir atsakingi.

Biržuose aplankęs įkvėpimas atkurti saldųjį paveldą: „Rokiškio karvutė“ ir „Biržų duona“
Biržuose aplankęs įkvėpimas atkurti saldųjį paveldą: „Rokiškio karvutė“ ir „Biržų duona“
Biržuose aplankęs įkvėpimas atkurti saldųjį paveldą: „Rokiškio karvutė“ ir „Biržų duona“
Biržuose aplankęs įkvėpimas atkurti saldųjį paveldą: „Rokiškio karvutė“ ir „Biržų duona“
Biržuose aplankęs įkvėpimas atkurti saldųjį paveldą: „Rokiškio karvutė“ ir „Biržų duona“