Užsimezgusių draugysčių keliai nežinomi. Su vienais susitinkame tik kartą, su kitais bendraujame ilgiau, kol pripildome patirties aruodus vertingomis įžvalgomis ir akimirkomis. O štai dar su trečiais kadaise išsiskyrę keliai vėl susitinka. Taip atsitiko ir su mūsų partneriu „9 ūkiu“. Viena iš jo įkūrėjų Toma Duderienė buvo „Biržų duonos“ komercijos komandos dalis. Išreiškus poreikį keisti karjerą šiltai atsisveikinome ir nė nenumanėme, kad tai – dar ne draugystės pabaiga. Prabėgus kuriam laikui sužinojome, kad Toma pradėjo naują projektą. Susidomėjome ir susitikome puodeliui kavos. Pasirodo, įvyko didelių jos gyvenimo pokyčių! Apie juos mums pasakoja mūsų partnerio „9 ūkio“ įkūrėja.
Nesužavėjęs gyvenimas didmiestyje
Ūkininkauti mums nebuvo svetima nuo ankstyvo amžiaus – mano vyras dar 12 klasėje turėjo savo ūkį. Kai kartu su juo išvykome studijuoti, prasidėjo tam tikra dilema. Vilniuje gyvenome šešerius metus, stebėjome šio etapo privalumus ir trūkumus. Stengėmės pajausti, kur po studijų toliau dirbti ir gyventi. Baigę mokslus supratome, kad norime gyventi ten, kur mažiau streso, oras gaivesnis, nėra spūsčių, kur kiekvieną dieną džiugina gamta ir ramybė. Nusprendėme grįžti į gimtąjį miestą – Biržus. Dirbome samdomą darbą, o laisvalaikiu grįžome į ūkį, norėjome didinti jo konkurencingumą, auginti daugiau daržovių. Kol derinome ūkininkavimą ir samdomą darbą, sukaupėme patirties ir pajutome, kad atėjo pokyčių laikas. Taip 2022 metais oficialiai pradėjome projektą „9 ūkis“ ir savo dėmesį nusprendėme skirti tik jam.
Ąžuolai ir sėkmė
Kadangi žemė yra Suosto kaime, galingų ąžuolų apsuptyje, sakome, kad ūkiui pavadinimą suteikė pati gamta. Mes tik žinojome, kad norime trumpo, įsimintino ir intriguojančio pavadinimo. Taigi kartu su vyru atidžiai apsidairę ir suskaičiavę sodyboje esančius 9 ąžuolus, sumanėme pavadinti „9 ūkiu“. Ąžuolo reikšmė turbūt daugeliui žinoma, tai – stiprybės, galios ir ilgaamžiškumo simbolis. Vėliau pasidomėjau ir devyneto reikšme. Pasirodo, jis yra visuotinės sėkmės, išminties, kuri įgyjama per patirtį, skaičius. Tai tik patvirtino teisingą mūsų pasirinkimą, nes sukaupta patirtis – mokslai, darbai, bandymai, klaidos, nesėkmingos investicijos – augino ir atvedė iki to, ką turime dabar. Juokaujame, kad verslas negali nesisekti, kai lydimas tokios stiprios energijos ir ženklų!
Daržovių rauginimas – neišpildyta rinkos niša
Rauginti nusprendėme tada, kai turėjome didesnį daržovių asortimentą ir reikėjo sugalvoti, kur panaudoti nestandartinio dydžio ir išvaizdos gėrybes. Namuose daržoves raugindavo vyro močiutė, mano tėvai, tad iš jų galėjome mokytis ir išbandyti ne vieną dešimtį metų skaičiuojančius receptus. Kai pradėjome šį naują etapą, supratome, kad daržovių rauginimas yra viena iš nišinių ir Lietuvoje potencialių žemės ūkio veiklų. 2019 m. šalies daržovių augintojų asociacijoje (LDAA) daržovių rauginimo veikla užsiėmė vos 4 nariai. Didžiuosiuose prekybos tinkluose buvo prekiaujama tik raugintais agurkais ir kopūstais, o mes pasigedome raugintų morkyčių, juodųjų ir baltųjų ridikų, moliūgų ar cukinijų. Be abejo, galėjome pasirinkti daržoves džiovinti, liofilizuoti, gaminti cukatas ir daug kitų variantų, kuriuos išbandėme, bet daržovių rauginimo kelias mums buvo artimiausias.
Raugintų daržovių nauda
Rauginimas yra patogiausias ir saugiausias daržovių ir vaisių konservavimo būdas. Fermentacijos metu daržovės natūraliai konservuojamos, susidaro virškinimui itin svarbūs ir naudingi fermentai, B grupės vitaminai, omega-3 riebalų rūgštys ir gausybė probiotikų. O geriausia, kad jas rauginti gali visi! Svarbu pasidomėti tinkama rauginimo (20–22 °C) temperatūra, nes tokioje gėrybės ne tik išlaiko per vasarą sukauptas naudingas medžiagas, bet ir jų padaugina. Taip pat kuriasi gerųjų bakterijų, reikalingų mūsų organizmui ir virškinimo sistemai, kolonijos. Nors daugiausia klientų dėmesio sulaukia rauginti burokėliai ir morkytės, mes vis tiek bandome rauginti kuo daugiau skirtingų daržovių, siūlome išmėginti ir paragauti įvairesnių skonių. Pavyzdžiui, raugintų baltųjų ar aštresnių juodųjų ridikų. Juos skanu valgyti vienus, įmaišyti į salotas ar patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų. Tikime, kad jie atras savo gerbėjų.
Ūkio kasdienybė
Ne veltui sakoma, kad kiekviena diena – kaip naujiena. Mūsų kasdienybė labai intensyvi ir organiška, turime daug pareigų ir atsakomybių. Gaminame, ieškome pakuočių, etikečių, esame ir vadybininkai, sandėlininkai, ir buhalteriai… Man žaviausia, kad reikia auginti ne tik verslą, bet ir save. Tokioje dinamiškoje kasdienybėje suprantame, kad vienintelis dalykas, kurį galime kontroliuoti, yra veiksmai ir sprendimai. Kai sutrinkame arba susiduriame su, atrodytų, neišsprendžiamomis situacijomis, išmokome palaikyti vienas kitą ir spręsti problemas savęs klausdami tik vieno klausimo: „O ką geriausia DABAR galime padaryti su tomis šiandienos galimybėmis?“. Supratome, kad net patys didžiausi iššūkiai netikėtai virsta galimybėmis ir pasiūlymais. Taip ir keliaujame – tiesdami sau kelią kiekvieną dieną, su kiekvienu darbu ir didesniu ar mažesniu žingsneliu. Iš tiesų nežinau, kiek tiksliai kilometrų nuėjome, bet smagu, kad mūsų gaminiai juda ne tik Lietuvos keliais. „9 ūkio“ produktai neseniai nutūpė net Prancūzijos Le Havre miestelio parduotuvių lentynose.
Draugystė su „Biržų duona“
„Biržų duonos“ tinklo ir plėtros vadovė Renata Grigė į kepyklą nunešė mūsų pirmųjų ir dar visai netobulų produktų. Nemažai diskutavome, gavau patarimų, kaip ir ką patobulinti. Pagaliau 2022 m. gruodį kepyklos komanda uždegė žalią šviesą mūsų bendradarbiavimui. Tai buvo visiškai naujas etapas ir kelias, apie kurį net nedrįsau svajoti. „Biržų duonos“ komanda paskatino vystyti verslą, pasitikėti tiek savimi, tiek tuo, ką darome.
Mums, kaip šeimos verslo atstovams, labai smagu matyti, kaip žmonės kuria gyvenimą klausydami savo širdies ir puoselėja vertybes kaip atsakomybė, rūpinimasis gamta ir aplinka, meilė ir pagarba savam kraštui. Labai palaikome kraštiečių verslus, bendraujame taip, lyg visi būtume vienos didelės šeimos nariai, palaikome vieni kitus ir padedame siekti gražių ir prasmingų tikslų.
Be to, tokia šilta draugystė su partneriais visada neša ne tik jausmą, bet ir apčiuopiamą vertę. Skleidžiame žinią apie „9 ūkio“ produktus, stengiamės daugiau parduoti jų produktų, aptariame pakuočių niuansus, dalijamės patarimais ir patirtimi. Kartu tobulėjame ir auginame šių produktų gerbėjų gretas. Džiaugiamės klientams siūlydami natūralius, su meile gamintus ir vertingus organizmui produktus.
„9 ūkio“ produktų galima įsigyti „Biržų duonos“ krautuvėse, įsikūrusiose Gedimino pr., Jeruzalės g. PC „Rimi“ Vilniuje ir H. Manto g. Klaipėdoje.