Žiežmariuose įkurtas fabrikėlis „Lai sąla“, kuriame gimsta saldi, tiršta, ne tik į skonio receptorius, bet ir širdį išsiliejanti.... karamelė. Jo įkūrėja Greta Putnaitė, dar studijų metais pradėjusi kurti rankų darbo saldėsius, ligi šiol kviečia šaukštais kabinti ir pačios sukurtą produkciją, ir gyvenimo džiaugsmą bei energiją. „Lai sąla“ galima rasti prekybos centruose, mugėse, o nuo šiol – ir „Biržų duonos“ krautuvėse. Kaip gi gimė idėja gaminti karamelę, lai pasakoja verslo įkūrėja Greta.
Karamelė gimė iš noro dalintis džiaugsmu
Greta veiklą pradėjo vos 23-ejų, dar studijuodama maisto technologijas: „Pirmas darbas buvo pardavimo, susijusio su alergiškais žmonėmis, srityje. Važiuodavau į susitikimus su gydytojais ir jau tada supratau, kad man ne prie širdies kalbėti apie problemas. Kartą sumaniau pagaminti savo vieną mėgstamiausių skanėstų – karamelę. Pabandžiusi iškart supratau, kad ji man tinka, nes yra ne tik saldėsių pomėgis, bet ir džiaugsmas, gera nuotaika. Turbūt daugeliui skanėstai siejasi su maloniu laiku sau ar draugais, kai mėgstamoje desertinėje suvalgai svajonių pyragaitį ar saldainį“.
Tiesa, „Lai sąla“ anksčiau galėjote pažinti ir kitu – „Canna mellos“ – vardu. Jis pasikeitė tada, kai verslininkė nusprendė kalbėti apie saldumą plačiąja prasme.
„Tikiu, kad mažais ar dideliais dalykais galima saldinti savo širdį ir gyvenimą, tik svarbu sau leisti gyventi džiaugsmingiau. Taigi kurdama karamelę kartu kviečiu gerai leisti laiką ir įkvėpti gyventi laisviau, įdomiau, ryškiau. Taip pat kalbinu rinktis kokybiškus saldžius produktus ir palaikyti mažus verslus“, – pasakoja Greta
Juokas per ašaras – verslo pamokos
„Lai sąla“ įkūrėja įkvepiančiai pasakoja, kad viskas jos veikloje vyksta per patirtį ir praktinius bandymus. Ji pradėjo verslą nežinodama, kas yra PVM kodas, kaip išrašyti sąskaitą. Studijos mokė visai kitų dalykų, tad įkurtas verslas pasitiko su iššūkiais.
„Gal buvo kiek lengviau susitvarkyti higienos reikalavimus, bet daugiau viskas tik iš patirties. Pavyzdžiui, kreipdavosi kokia parduotuvė ir nesuprasdavau, kas yra didmeninė kaina, marža, kaip parduoti… Gaudavau verslininkų laiškų su klausimais, o atsakiusi atgalinio ryšio nesulaukdavau. Reikėjo ryžto nepasiduoti, nekreipti dėmesio ir judėti toliau, – dalijasi pirmaisiais žingsniais Greta ir priduria: – Iš pradžių didžiausias iššūkis buvo pinigai, nes kiekvieną sezoną karamelių pritrūkdavo. Negalėjau daugiau pagaminti, nes neturėjau resursų naujesnei ar didesnei įrangai, taip pat darbuotojams, kurių pagalbos prireikdavo. Peržengusi šį etapą išgyvenu naujus – sezoniškumą ir kaip parduoti daugiau, kad darbo būtų visus metus“.
Taigi vienas iš verslui aktualiausių šios dienos iššūkių – sezoniškumas, kuriam reikia itin gerų planavimo įgūdžių.
„Karamelė yra be GMO, gliuteno ir konservantų, tad jos galiojimo terminas gana trumpas. Nors jį pavyko pratęsti iki metų, vis tiek negaliu pagaminti per daug, svarbu planuoti. Antplūdžio sulaukiu per didžiąsias metų šventes, tad labai svarbu organizuoti darbus. Štai karamelei skirtas
dėžutes pradedu lankstyti dar rudenį, po darbų namuose žiūrėdama serialus. Užduotis paprasta, bet užima nepaprastai daug laiko“, – darbų užkulisius atveria Greta.
Verslą kuriantys žino, kad neįmanoma išvengti skaudžių pamokų. Viena iš jų pasidalijo ir Greta.
„Praeitąmet pagaminau vieną mėgstamiausių produktų – karamelę su kalėdiniais prieskoniais. Tik nepagalvojau, kad naują gaminį reikėtų pirmiausia patikrinti: išvirti puodą ir pažiūrėti, kaip laikosi. Na, virėme visą savaitę, užpildėme daug stiklainių ir jie pradėjo gesti. Pasirodo, prieskoniai buvo užteršti ir juos reikėjo pirma paskrudinti. Žiūrėjau į tuos tūkstančius gendančių karamelių ir supratau, kad tokia ta skaudi pamoka“, – dalijasi Greta.
Nepaisant išgyventų pamokų, „Lai sąla“ įkūrėjos akyse neišblėsta entuziazmas.
„Visą laiką mane veda tikėjimas ir noras nepasiduoti. Nors veiklos pradžioje beveik nieko neuždirbdavau, vis tiek turėjau energijos važinėti po renginius, visiems rodyti ir siūlyti, ką pagaminau. Atrodo, taip sunkiai dirbta, tiek paaugta, tad tikiuosi, kad ateityje bus tik geriau, nenoriu pasiduoti. Prisimenu pirmus keturis stiklainius, palyginu, kiek dabar pagaminu, ir pradedu tikėti, kad viskas bus gerai, sugalvosiu naujų sprendimų“, – sako „Lai sąla“ direktorė.
Gamina ne tik karamelę
Be karamelės, Žiežmarių fabrikėlyje gaminama naujiena – minkštainiai, t. y. rankų darbo minkšti karameliniai saldainiai su pagardais.
„Juos pradėjome gaminti spalį, tad vadiname asortimento naujiena. Saldainiams pagaminti reikia labai daug jėgų, nes gamyba sudėtinga: reikia ilgai ir intensyviai saldžią masę maišyti ant didelio stalo, formuoti, kočioti, pjaustyti, išdėlioti į pakuotes ir dėžutes. Itin efektyviai ir sunkiai dirbdami visą dieną galime pagaminti tik 100 minkštainių. Skaičiavau, kad saldainį paruošti užtrunkame keturis kartus ilgiau nei karamelę. Nepaisant to, darbas to vertas, nes minkštainiai sparčiai vejasi karamelę, žmonės gerai apie juos atsiliepia“, – džiaugiasi Greta.
„Lai sąla“ asortimente yra ir sveikesnė saldėsio alternatyva – šokoladinis avinžirnių kremas su lazdyno riešutų gabaliukais. Veganiškas, maistingas ir tinka tiems, kurie iš saldėsio tikisi šiek tiek daugiau.
Šią vasarą Greta sumanė ir dar vieną būdą, kaip žmones supažindinti su savo karamele, – per Lietuvą ji keliauja čiuros maisto vagonėliu.
Susitikimas su „Biržų duona“
Galvodami apie „Biržų duonos“ ir „Lai sąla“ susitikimą pamanėme, kad atsitiktinumų versle nebūna. Apie tai pirmoji prabilo Greta: „Tikiu, kad atsitiktinumai vyksta ne veltui ir džiaugiuosi, kad vienas iš jų – pažintis su „Biržų duonos“ komanda. Nors esame mažas verslas ir iš „Biržų duonos“ dar tik mokytis ir mokytis, buvau iškart labai maloniai priimta. Tiek „Lai sąla“, tiek „Biržų duonos“ klientui labai svarbi kokybė, noras jaustis kaip namie, o aš visada taip jaučiuosi kiekvienoje jų krautuvėje. Tikiuosi, kad mūsų draugystė tęsis ilgai“, – sako „Lai sąla“ įkūrėja.
O mes galime tik papildyti ir pasidžiaugti, kad sutinkame žmonių, kurie gamina produktus su didele energija, džiaugsmu ir atsidavimu; kurie vadovaujasi sąmoningu požiūriu, yra atviri augti ir kurti tai, nuo ko gyventi darosi smagiau. Be to, karamelė yra nuostabi ir neabejojame, kad jos ne tik filosofija, bet ir skonis puikiai dera su mūsų šviežia produkcija – tik lieka patiems išmėginti!
- S. Greta pataria pažintį su „Lai sąla“ pradėti nuo karamelės su Himalajų druska. Karamelę galite skanauti pačiais įvairiausiais būdais: su blynais, tepti ant skrebučio ar sūrio, dėti į kepinius, pilti ant ledų, mirkyti vaisių skilteles arba… tiesiog kabinti šaukštu!