Ar žinojote, kad bitės yra ženklinamos? Kad gali būti siunčiamos paštu? O kad su bitutėmis keliaujama į Vokietijos kalnus? Tiek įdomybių gali papasakoti mūsų partneriai – Kupiškio rajone gyvenantys ir bityną įkūrę broliai Vilius ir Ignas Jackevičiai. „Bičių broliai“ laiką ir žinias skiria bitutėms auginti, medučiui kopinėti ir edukuoti. Paklausus, kodėl bitininkystė, šie juokauja atsakydami, jog „sužavėjo amžinas medaus mėnuo“. Taigi sužinokime, kaip prasidėjo brolių medaus ūkio istorija, kuo šis darbas primena saldų medaus mėnesį ir kaip atskirti tikrą, kokybišką medų.
Nuo automobilio tepalų iki natūralaus medaus
Pirmasis avilys brolių gretose atsirado 2011 m., kai vaikinai mokėsi 11-oje klasėje. Nors bitininkystė dažniausiai yra paveldima, jie šią tradiciją pradėjo patys.
„Mėgome medų ir vis pasvarstydavome, kad būtų smagu laikyti bites. Šiek tiek apie bitininkystės užkulisius sužinojome iš dėdės, kuris visą gyvenimą bitininkavo Vilniuje ir atvykęs į svečius nepailsdamas apie jas pasakodavo. Na, ir prikalbėjo, nusprendėme patys pamėginti, – kikena Vilius. – Pas močiutę kaime susiradę seną avilį atrestauravome ir nudažėme. Po trijų dienų sužinojome, kad medyje įsikūrė spiečius. Ignas užsidėjo tinklelį ant galvos, pasiėmė paprastą kartoninę dėžę ir į ją sukrėtė visas bites. Parnešė namo lyg kačiukus.“
Išvykę studijuoti vaikinai pasinėrė į kitą sritį – automobilių inžineriją. Mokslai sekėsi puikiai, abu tituluoti geriausiais jaunaisiais Lietuvos automobilistais. Tačiau šis laikas, nors ir sėkmingas, broliams nebuvo toks žavus, kaip dar mokykloje pažinta bitininkystė.
„Darbas gamtoje, kiekvienas pavasaris skirtingas, o diena – kitokia. Esi nuolat apsuptas raminančio bičių zvimbimo, žiedų ir žmonių. Su automobiliais viskas kitaip – daug monotonijos, rankos kvepia ne medumi, o tepalais. Na, ir jeigu būčiau dabar kokiame autoservise, manęs turbūt nė nekalbintumėte“, – juokiasi Vilius.
Taigi po studijų Vilius išvyko į Vokietijos bitynus semtis patirties, o sugrįžęs 2018 m. kartu su broliu Ignu pradėjo verslą, kuris sėkmingai auga ligi šiol. Bičių ūkyje – ne tik natūralus medus, bet vyksta ir edukaciniai užsiėmimai bei kursai, kuriuose kasmet ruošiami jaunieji bitininkai.
Medaus ūkyje – per 300 bičių šeimų
Brolių aviliuose dabar gyvena daugiau nei 300 bičių šeimų. Vilius sako, kad tokiame versle svarbiausia – ne pinigai, o žinios ir pajausti bitutes.
„Jų gyvenimas – labai įdomus ir kuo daugiau apie jį mokomės, tuo įdomiau. Pavyzdžiui, vasarą bitė darbininkė gyvena apie 6 savaites. Ji niekada nemiega, o su kitomis bitėmis bendrauja šokdama. Nors dirba daug, per gyvenimą medaus prineša tik dešimtadalį šaukštelio“, – faktus žeria Vilius.
Bitininkas sako, kad Lietuvoje joms – labai gerai, nes apstu pievų ir žiedų, tačiau vien to nepakanka.
„Kaip žmonių šeimoje daug kas priklauso nuo žmonos, taip ir bičių avilyje viskas priklauso nuo bičių motinėlės – avilio karalienės. Todėl daug investuojame į jų gerovę, keliaujame medaus mėnesiui į Vokietijos kalnus, kad būtų kuo geresnė genetika, kuo ramesnės ir darbštesnės bitės“, – sako medaus ūkio savininkas.
Vilius sako, kad šiais laikais atskirti tikrą medų nuo dirbtinio – nelengva užduotis net ir bitininkui. Vis dėlto yra keli kriterijai, padedantys įsigyti tik kokybišką produktą. Įprastai kuo medus tamsesnis, tuo vertingesnis. Taip pat medų saugiausia rinktis stiklinėje taroje ir būtinai su etikete. Tačiau ramiausia, anot jo, yra tada, kai turi savo šeimos bitininką.
„Kiekvienam linkiu turėti savo tiekėją ir iš jo pirkti medų. Matysite, kaip jis dirba, kokią įrangą naudoja, kur laiko avilius. Medus yra hidroskopiškas, sugeria iš aplinkos visus kvapus, todėl jį gaminant švara – labai svarbi. Pažinodami šeimininką būsite ramūs, kad medus ruošiamas laikantis visų maisto higienos reikalavimų“, – rekomendacijomis dalijasi Vilius.
Na, o ką galime atrasti „Brolių medaus“ asortimente? Pirmiausia – keturias medaus rūšis: pavasario žiedų (lengvą, be ryškaus poskonio); vasaros žiedų (tikrą, lietuvišką, vidurvasario saulės prisotintą medų); lipčiaus arba kitaip – rudens žiedų (pasižymi švelniu skoniu, miško augalų bei žolelių maistingosiomis ir gydomosiomis savybėmis); grikių (Lietuvos medaus karalius, turtingiausias ieškantiems aukščiausios kokybės ir maistingiausio pasirinkimo).
Partneriai medutį paįvairina ir natūraliais priedais, pavyzdžiui, šaltyje džiovintomis uogomis, pipirmėtėmis, spanguolėmis, svarainiais, juodaisiais serbentais, imbieru ir citrina, avietėmis, šokoladu ir pan. Yra medaus su sūdytais žemės riešutais, kurį broliai vadina lietuviškuoju „Snickers“ batonėliu. Neseniai prekyboje pasirodė ir naujausias produktas – vaisių sulčių guminukai „Broliai lokiai“.
Bičių verslas – meilės gamtai išraiška
Ką reiškia turėti bičių verslą? Viliaus manymu, dėkingumą ir pastangą prisidėti prie Lietuvos gamtos ir tvarumo. Šios vertybės siejasi ir su „Biržų duonos“ verslo filosofija, tad nenuostabu, kad draugystė užsimezgė akimirksniu.
„Biržų duona“ visada garsėjo produktais, skoniais ir inovatyvumu. Matėme, kad siekia būti kuo tvaresni ir tausoti gamtą, todėl nusprendėme jiems parašyti“, – pirmąjį žingsnį draugystės link prisimena Vilius.
Pažinties pradžia gyvastinga ir „Biržų duonos“ marketingo vadovei Natalijai Kurganovei.
„Su broliais susipažinome 2021 m., kai planavome įrengti „Biržų duonos“ bityną. Jie kone telepatiškai pajuto mūsų poreikį ir susisiekė tinkamiausiu metu. Iškart pajutome puikų ryšį ir jų dėka bityne įsikūrė 15 nuostabių bičių šeimų. Tąkart prie mūsų prisijungė ir Biržų Vlado Jakubėno muzikos mokyklos jaunieji dailininkai su mokytojomis Gražina ir Jurgita. Jie išmargino avilius ir pasirūpino, kad bitutėms būtų jaukiau gyventi“, – džiaugiasi N. Kurganovė.
Idėja šalia jau veikiančių ir didžiąją verslui reikalingos energijos dalį generuojančių saulės kolektorių įkurdinti bityną gimė tada, kai verslininkai stebėjo žydinčias pievas ir laukuose besidarbuojančius ūkininkus.
„Bitės – itin svarbi ekosistemos dalis, o kadangi turėjome joms vietą, nekilo abejonių, kad šią idėją reikia įgyvendinti. Be to, jos džiugina ne tik ūkininkus, bet ir įmonės darbuotojus, nes kartu raškome ir skanaujame atneštą derlių, dalį jo naudojame ir savo kepiniams“, – dalijasi N. Kurganovė.
Tiek „Biržų duona“, tiek „Brolių medus“ yra šeimos verslai, todėl ir bendradarbiavimo pagrindas – atvirumas, nuoširdumas, meilė Lietuvai ir gamtai. N. Kurganovė sako negalinti atsistebėti brolių profesionalumu ir kūrybiškumu. Todėl tokių partnerių ir bendrų projektų „Biržų duona“ nori palinkėti kiekvienam verslui.