Jei einant Vilniaus senamiesčio gatvelėmis nosį pakutena šviežių kepinių kvapas, o įėjus į šiuo aromatu pripildytą erdvę kūną užlieja jaukumas – turbūt patekote į mūsų bičiulių krautuvėlę „Kmyninė“. Čia galima nusipirkti šviežiai iškeptų „Biržų duonos“ skanėstų išsinešti arba su karštu arbatos ar kavos puodeliu pasmaguriauti jų vietoje.

„Biržų duonos“ draugystė su „Kmynine“ ir jos įkūrėju Vyteniu Daubaru tęsiasi beveik dešimtmetį. Galima sakyti, kad tai – partneriai, pirmieji į Vilniaus senamiestį atvežę mūsų gardėsius. „Biržų duonos“ direktorius Andrius Kurganovas dalijasi, kad nuo pat bendradarbiavimo pradžios jautėsi abipusis pasitikėjimas ir susidomėjimas.

„Dar dabar prisimenu, kaip Vytenis kreipėsi į mus ir pasakė, kad nori prekiauti „Biržų duonos“ gaminiais. Mane sužavėjo jo nuoširdus noras kurti ir vystyti tokios krautuvės idėją. Užupyje Krivių g. esanti „Kmyninė” buvo pati pirmoji. Jis pats dažė sienas, dirbo, apmokė savo darbuotojus. Toks žmogus žino, kaip vadovauti savo verslui. Atsidavimas ir didelės pastangos – vienos svarbiausių vertybių, kurios žavi ir įkvepia”.

„Kodėl būtent „Biržų duonos“ gaminiai“, – klausiame krautuvės įkūrėjo. O jis juokauja, kad „yra patarlė „čia tau ne bandeles kepti”. Tad mes nutarėme neapsunkinti gyvenimo ir kepti tokias bandeles, kurios jau turi savo klientą”. Verslininkas pasakoja, kad toks draugiškas, abipusiu suinteresuotumu paremtas verslo principas yra ne tik malonus visai komandai, bet ir suteikia veiklai prasmės. 

„Mano nuomone, verslas, savanorystė, darbas samdomu darbuotoju įmonėje ar dar kokia kita veikla – tiesiog saviraiškos priemonė. Juk stengiesi kitiems žmonėms padėti, o kai jauti prasmę savo veikloje, tada ir darbų gausa negąsdina. Na, o jei matai, kad esi ne savo vėžiose – nustoji kaltinti aplinkinius, sėdi į kitas vežėčias ir pradedi dirbti sau malonų darbą“, – dalijasi mintimis Vytenis.

Vilniaus senamiestį apgaubęs kepinių aromatas: „Biržų duona“ ir „Kmyninė“

Į krautuvėlę „Kmyninė“ užsukantys klientai visada sutinkami lyg draugai – svarbiausia nuoširdus bendravimas ir pasitikėjimas. Krautuvėlių vadovas pasakoja, kad jų prioritetas yra padėti žmonėms atrasti tai, ko jiems iš tiesų reikia: „Stengiamės žmonėms nepiršti gaminių, o atsakyti į klausimus, patarti. Tikrai gerai išmanome „Biržų duonos“ produkciją, gaminių sudėtį. Tad ko klientas beieškotų: gaminių be mielių, tradicinių miltų ar pridėtinio cukraus, mes nuoširdžiai domėdamiesi jo poreikiais, visada atrandame sprendimą”.

„Biržų duoną“ ir „Kmyninę“ sieja dar vienas, daugeliui žinomas gaminys – šiltos, minkštos, purios „Skarelės“.

„Per dieną darbuotojai jų kartais iškepa daugiau nei patys sveria“, – šmaikštauja „Kmyninės“ vadovas. Nesuklysime sakydami, kad mūsų partneriai padėjo sukurti tikrą skarelių kultą. Nors vilniečiai ir anksčiau žinojo mūsų gaminius, Vytenio ir jo komandos dėka biržietiški kepiniai užkariavo vilniečių širdis.

Požiūris ne tik į gaminių kokybę, klientų aptarnavimą, bet ir tvarumą yra svarbus ir  mums, ir partneriams. Vytenis pasakoja, kad krautuvėlėse rūšiuoja, kartoną naudoja kelis kartus. Jei tik įmanoma, atsisako vienkartinių pakuočių. Kavos tirščius atiduoda smulkiems ūkininkams, kurie juos naudoja kaip trąšas auginamoms šilauogėms. Nedaugelis šalių gali džiaugtis geriamu vandeniu iš čiaupo, bet Lietuva – gali, tad vasarą krautuvėlėse klientai vaišinami juo ąsočiuose. Renkantis vandenį ne plastikiniuose buteliukuose, tausojama aplinka, mažinamas klimato atšilimo efektas, prisidedama prie upių ir ežerų išsaugojimo. Be to, pirkėjai visada skatinami atsinešti savo tarą sveriamiems „Biržų duonos“ produktams. Tačiau tokie sprendimai, anot „Kmyninės“ vadovo, savaime suprantami. Pasiteiravus, ką verslininkas mano apie tvarumo problemas, jis pripažįsta, kad kalbėti šia tema yra gana sudėtinga.

„Skaudus klausimas. Juk bet koks vartojimas turi netvarumo aspektą.  Visi nori didesnių algų, bet sykiu nori matyti ir mažesnį vartojimą. Tik kai kišenėje daugiau pinigų, natūralu, kad ir maišelyje daugiau kanelių atsiranda. Nerandu atsakymo, kaip tai tvariai suderinti.  Gal mokytis iš italų, kurie užsukę į mūsų krautuvę, sausainius perka ne gramais, o vienetais… Be to, dar pasisako, kad kainos – per mažos. Taigi, galbūt vienintelis būdas yra rinktis kokybę, o ne kiekybę“, – svarsto V. Daubaras. 

„Kmyninė“ aktyviai dalyvauja įvairiose iniciatyvose, noriai įsitraukia į labdaros bei tvarumo akcijas. Tačiau mūsų bičiuliai linkę visa tai daryti tyliai ir gerų darbų sąrašą palieka paslaptyje.

Tikime, kad bendradarbiavimu paremtos idėjos ir verslai kuria gražesnį pasaulį. Ne konkuruodami, o atrasdami vieni kitų stipriąsias puses, kuriame vertę ne tik sau, tačiau ir kitiems žmonėms. Labai smagu, kad darydami tai, ką mylime, sutinkame žmones, su kuriais sieja ne tik vertybės, požiūris, bet ir geri, prasmingi darbai.

Vilniaus senamiestį apgaubęs kepinių aromatas: „Biržų duona“ ir „Kmyninė“
Vilniaus senamiestį apgaubęs kepinių aromatas: „Biržų duona“ ir „Kmyninė“
Vilniaus senamiestį apgaubęs kepinių aromatas: „Biržų duona“ ir „Kmyninė“
Vilniaus senamiestį apgaubęs kepinių aromatas: „Biržų duona“ ir „Kmyninė“