Planavimas yra vienas kertinių aspektų, norint išvengti maisto švaistymo. Ruošiant šventinį stalą reikėtų įvertinti, kiek artimųjų laukiama, ir neįsigyti per daug kepinių bei kitų produktų. Taip pat verta laikytis numatyto pirkinių sąrašo.
Planuojant kepinius galima vadovautis tokiomis preliminariomis gairėmis vienam asmeniui: 2–4 riekelės šviesios, 1–2 riekelės tamsios duonos (neskaitant kiekio, kuris bus naudojamas vieno kąsnio sumuštinukams ar kitokiems patiekalams gaminti). Šventinės vakarienės metu žmogus dažniausiai suvalgo 100–150 g pyrago ar torto bei 2–4 kąsnio dydžio papildomus desertukus. Kepinius galima planuoti ir su minimaliu rezervu, kadangi tortas kartais pjaustomas skirtingomis porcijomis, o kai kurie svečiai suvalgo didesnį kiekį kepinių.
Ne mažiau svarbus nei planavimas yra tinkamas pagamintų ar įsigytų kepinių laikymas ir saugojimas. Anot technologės, reikėtų atkreipti dėmesį, kad duonos ir kiti kepiniai paprastai turėtų būti laikomi sausoje ir vėsioje patalpoje. Siekiant kuo ilgiau išlaikyti šviežius gaminius, būtina atsižvelgti į gamintojo nurodymus etiketėje. Tokie kepiniai kaip sausainiai ar kūčiukai yra sausesni ir ilgesnio galiojimo, tačiau pradarius pakuotę minkšti kūčiukai pradeda džiūti, kietėja, o traškūs kūčiukai pradeda minkštėti. Kepiniai pasidaro ne tokie gardūs, todėl reikia ieškoti būdų, kaip tvariai juos suvartoti.
„Iš duonos galima galima pagaminti skrebučius – tereikia ją plonai suraikyti, pašlakstyti aliejumi ar mėgstamais prieskoniais ir paskrudinti aukštoje temperatūroje. Tai bus puikus salotų pagardas ar užkandis šventėms bei kasdienai. Imbieriniai sausainiai gali tapti netikėtu sūrio pyrago pagrindu. O štai sudžiūvusius ar suminkštėjusius kūčiukus, sausainius verta sutrupinti ir naudoti kaip pabarstukus ar dekoracijas tortui. Taigi šventinių gaminių panaudojimas yra labai platus ir priklauso tik nuo žmogaus fantazijos. Nebijokime eksperimentuoti“, – teigia maisto technologė.
3 originalūs ir greiti „Biržų duonos“ receptai, kaip panaudoti kepinių likučius:
Sluoksniuotas desertas su meduoliais
Kai švenčių vaišės beveik pasibaigusios, o netikėtų svečių vis dar pasirodo – šiuo paprastai pagaminamu, vaikystę primenančiu desertu tikrai juos nustebinsite.
2 porcijoms reikės: 6 vnt. meduolių, 300 g jogurto, pusės apelsino ir citrinos, banano.
Gaminimas: jogurtą išmaišykite su citrinos ir apelsinų sultimis. Į dvi stiklines sluoksniuokite po trupintą meduolį, kelias banano riekutes ir užpilkite keliais šaukštais pagamintu jogurto kremu. Taip sluoksniuokite 3 sluoksnius, pabaigdami jogurtiniu sluoksniu. Dėkite kelioms valandoms ar nakčiai į šaldytuvą. Per tą laiką ingredientai susigulės, meduolių trupiniai sudrėks. Šį desertą lygiai taip pat galima sluoksniuoti didelėje torto formoje, tik produktų kiekius reikėtų patrigubinti.
Imbierinių meduolių kremas
Iš po švenčių likusių meduolių ar sausainių pasigaminkite šį kremą ir naujai atraskite jau mylimus skonius.
Reikės: 150 g imbierinių meduolių, 150–200 ml pieno (tiks augalinis), cinamono (nebūtina), klevų sirupo arba medaus (nebūtina), 1 v. š. kokosų aliejus.
Gaminimas: sausainius sutrupinkite, užpilkite pienu. Kaitinkite prikaistuvyje kelias minutes, kol sausainiai visiškai ištirps. Pasaldinkite ar pagardinkite cinamonu. Jeigu masė labai tiršta, papildomai įpilkite pieno. Išjungus kaitrą įmaišykite kokosų aliejaus ir išsukite iki vientisos masės. Sudėkite į stiklainiuką ir skanaukite su obuolio riekelėmis, skrebučiais ar pan.
Greitas kūčiukų tortas
Jei per šventes pabos kramsnoti kūčiukus ar jų tebebus likę, išbandykite šį kūčiukų torto receptą.
Reikės: 500–700 g grietinės (liesesnės, puikiai tiks jogurtinė), 200 g mini kūčiukų, cukraus arba cukraus pudros (gali būti ir kitoks saldiklis), citrinos arba apelsinų sulčių, šokolado plytelės, kelių šaukštų sviesto, pieno (nebūtina), 18 cm skersmens torto formos nusegamais kraštais.
Gaminimas: kūčiukus sutrinkite iki rupių trupinių, dalį palikite netrupintų. Grietinę išmaišykite su citrusų sultimis ir cukrumi, kol ištirps. Sumaišykite kūčiukus su grietine ir dėkite į torto formą. Šokoladą išlydykite dubenėlyje virš karšto vandens, dėkite sviestą, išsukite. Jeigu glajus labai tirštas, praskieskite pienu. Apliekite torto paviršių ir dėkite į šaldytuvą nakčiai.