Priego de Cordoba (liet. Kordobos Priegas) – taip skamba Ispanijos miestelis, iš kurio į „Biržų duonos“ krautuves atkeliauja tyras alyvuogių aliejus. Jį šiame regione gamina mūsų partneriai, vystantys šeimos verslą „Knolive“. Sara Yévenes Garcia, kuri rūpinasi jo augimu, pasakoja, kad alyvuogių aliejaus gamyba – ne tik iš kartos į kartą perduota tradicija, įsipareigojimas saugoti regiono vertybes, bet ir kuriama galimybė visam pasauliui patirti tikro alyvuogių aliejaus skonį ir naudą.
Alyvmedžiai – UNESCO paveldo dalis
Kalnuotame Ispanijos Andalūzijos regione, Kordobos Priego miestelyje, yra nacionalinis Sieros Subetikos geoparkas, kuris nuo 1998 m. įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Jame klesti šimtus metų skaičiuojančios alyvmedžių giraitės, todėl kiekvienas žmogus, turintis čia lopinėlį žemės, jomis rūpinasi kaip didžiausiu savo ir gamtos turtu.
Tarp tokių yra ir Yévenes García šeima, kurios istorija čia prasidėjo dar 1858 m., kai Saros proseneliai nusprendė įsigyti kelis žemės sklypus, pasodinti alyvmedžių ir taip pradėti gaminti alyvuogių aliejų.
Taigi jau šimtus metų skaičiuojančios ir 1000–1500 metrų virš jūros lygio suformuotos giraitės šiai šeimai neša ypatingą derlių, kurį rinkti galima tik rankomis. Mat tokioje kalnuotoje žemėje mechaniškai skinti praktiškai neįmanoma.
„Knolive“ ir „Biržų duonos“ sąsajos
Verta paminėti, kad Sara Yevenes Garcia iš pradžių neplanavo tapti alyvuogių aliejaus verslo dalimi – Marbeljoje ji dirbo vaistininke, padėdavo įvairiomis ligomis sergantiems žmonėms. Tačiau nuo vaikystės žinodama gimtojo krašto produkto naudą, rekomenduodavo aliejų įtraukti į kasdienį maisto racioną. Įdomu, kad sveikatos aspektas – viena iš priežasčių, kodėl „Biržų duona“ savo krautuvėms ieškojo alyvuogių aliejaus.
„Mintis surasti gero ir kokybiško aliejaus gamintoją atėjo tiek atliepiant klientų, tiek ir mūsų šeimos lūkesčius. Kadangi domimės subalansuota mityba, žinojome, jog kokybiškas alyvuogių aliejus yra veiksmingų antioksidantų šaltinis. Stebėdami didelę negrynųjų alyvuogių aliejaus pasiūlą nusprendėme rasti tokį produktą, kuris būtų aukščiausios kokybės, atitiktų mūsų vertybes ir lūkesčius“, – apie pirminę idėją į asortimentą įtraukti alyvuogių aliejų pasakoja „Biržų duonos“ direktorius Andrius Kurganovas.
Taigi prieš ketverius metus didžiausioje tarptautinėje parodoje Vokietijoje „Anuga“ jo akis patraukė „Knolive“ – nuo 2015 m. aktyviai alyvuogių aliejaus verslą pradėjusio auginti šeimos dueto, brolio ir sesers, – stendas.
„Tiek „Biržų duoną“, tiek „Knolive“ valdo antra karta, todėl iškart radome bendrumų. Mus vienija panaši pasaulėžiūra, vertybės, jaučiame šiltą ir nuoširdų bendravimą. Be abejo, pirmiausia sužavėjo alyvuogių aliejaus skonis, o jų parodoje išragavome gausybę. Taip pat patiko pateikimas ir pakuotė“, – prisimena A. Kurganovas.
Tiesa, „Knolive“ vardas garsėja ne tik Ispanijoje – net 70 proc. apyvartos sudaro pardavimas užsienyje. Jis žinomas Kinijoje, JAV, Japonijoje, Vokietijoje, Pietų Korėjoje. Partneriai išdavė paslaptį, kad planuose – Naujoji Zelandija, Australija ir Kolumbija. Taip pat ligi šiol šeimos verslas gali pasigirti aibe nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų, tarp kurių yra „Flos Olei“, „Evooleum“, „Mezquita de Córdoba“, IOOC, „Japan Olive“ ir kt.
Alyvuogių rūšių ypatybės
Šiandien „Knolive“ ūkyje yra du alyvmedžių sodai, kurių bendras plotas siekia apie 85 hektarus. Juose auga tradicinės ‘Epicure‘, ‘Hojiblanca‘, ‘Arbequina‘ ir ‘Picuda‘ alyvuogės, taigi savo asortimente partneriai turi daugiau nei 4 rūšių alyvuogių aliejus. Visi jie – ekologiški, ankstyvojo derliaus (premium), tad ragaujant puikiai skleidžiasi ką tik nupjautos žolės, pomidorų lapų kvapas ir skonis.
„Gero alyvuogių aliejaus yra tiek Ispanijoje, tiek kituose kraštuose, bet Kordobos Priege klestinčios veislės žavi viso pasaulio ragautojus“, – džiaugiasi Sara Yevenes Garcia.
Kol kas „Biržų duonoje“ galite atrasti dviejų rūšių aliejus, kurie yra spaudžiami iš ‘Epicure‘ ir ‘Arbequina‘ alyvuogių.
‘Epicure‘ alyvuogių skonis pasižymi intensyviu vaisių aromatu. Iš jų spaudžiamas aliejus yra sodrios žalios spalvos. Juntamas gaivus obuolių, prinokusių žaliųjų alyvuogių kvapas. Ragaujant aptinkamas jaunų migdolų, kartumo ir aštrumo suteikiančių baltųjų pipirų skoniai.
‘Arbequina‘ alyvuogės yra mažos, itin švelnaus skonio. Šios rūšies aliejus yra malonios tekstūros, gaivus, vidutinio intensyvumo. Jame skleidžiasi obuolių, bananų ir riešutų natos. Skonis draugiškas ir malonus, su lazdynų ir pistacijų riešutų užuominomis.
Gero aliejaus paslaptys
Partneriai mums sako, kad labai svarbu, kaip prižiūrimi alyvuogių medžiai ir vaisiai, tam reikia daug žinių ir patirties. O kaip gamintojams sekasi tai daryti, galima suprasti iš pirmo paragauto žalio lašo.
„Norėdami atpažinti aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų, pirmiausia pažvelkite į etiketę, kurioje turėtų būti parašyta „extra virgin“. Taip pat galima atpažinti pagal kvapą. Mėgstame sakyti, kad jis turi priminti kaimą ir gamtą – šieną, žolę, lapus. Ragaujant liežuvį turėtų kąsti aštrumas arba kartumas, jei aliejus intensyvaus skonio, turėtų kutenti ir gerklę. Svarbu paminėti, kad net oficialiose degustacijose naudojamos aliejaus spalvą neutralizuojančios mėlynos stiklinės. Tai reiškia, kad ji neturi įtakos produkto kokybei“, – pastebi Sara Yevenes Garcia.
Tikime, kad šios partnerių iš kartos į kartą keliaujančios žinios ir patirtis kuriant kokybišką produktą tapo mūsų verslus jungiančia gija. Tiek mes, tiek „Knolive“ vieningai sakome, kad nuo pat pradžių žinojome, ko siekiame užmegzdami partnerystę: pagarbos, aukščiausios kokybės gaminių, žinių dalijimosi, tobulėjimo, sėkmės ir, žinoma, ilgalaikio, abipusiai naudingo pasitikėjimu ir tvarumu grįsto bendradarbiavimo.
Mums labai malonu, kad „Biržų duonos“ klientai šį aliejų jau įvertino ir pamėgo. O jei to dar nespėjote padaryti, labai kviečiame išmėginti!