Pirmieji sūriai – namų virtuvėje

Vilmantas – gyvulininkystės technologas, dirbęs Švedijos, Norvegijos ir Airijos ūkiuose. Užsienyje įgyta patirtis jam leido pažinti įvairias galvijų auginimo praktikas ir pritaikyti geriausius metodus savo ūkyje Lietuvoje. Jis pasakoja, kad gimtinėje iš pradžių ketino auginti tik kelias telyčias ir sūrininkystės planų neturėjo.

Tačiau gyvenimas tuo ir įdomus, kad nežinia, kada užklups netikėtos aplinkybės. Taip atsitiko ir Vilmantui, kai susiklosčiusi situacija reikalavo priimti sprendimą, kur panaudoti gautą pieną. Tada ir įvyko pirmieji sūrio gamybos bandymai – namų virtuvėje eksperimentuojant su receptais ir brandinimo metodais.

Kai atėjo laikas pagamintus sūrius pardavinėti turguje, Vilmantas pripažįsta, šiek tiek gėdijosi: „Maniau, kad turguje prekiauti – ne lygis. Nepaisant to, greitai pastebėjau daugiau tokių kaip aš, be to, žmonės pradėjo kalbėti apie amatininkų sūrį ir galiausiai jis tapo vertinama nišine preke. Mano požiūris pasikeitė labai greitai.“

Sūrio gamybos ir brandinimo menas

Vilmantas pabrėžia, kad fermentiniams sūriams spausti ir brandinti teorinių žinių nepakanka, būtina viską išbandyti praktiškai. Be to, sūrio gamyba – ilgas, kruopštus, kantrybės ir atsidavimo reikalaujantis darbas.

„Nuo pat pirmųjų sūrio gamybos žingsnių supratau, kad sūrininkystėje nėra vietos skubai. Kiekvienas etapas turi savo laiką ir taisykles“, – darbo ypatybėmis dalijasi sūrininkas.

Vilmantas toliau pasakoja apie sūrių gamybą. Pasirodo, tenka dirbti, įskaitant sūrio vartymą ir formavimą, beveik visą darbo dieną, nuo 8 iki 16 valandų. Kai įgauna norimą formą, sūriai nešami į brandyklą, čia gimsta tikrasis skonių menas.

Brandykloje sūriai mirkomi druskos tirpale, kuris padeda išgauti tinkamą tekstūrą ir skonį. Kiek laiko praleis sūryme, priklauso nuo sūrio svorio, bet dažniausiai procesas tęsiasi apie dvi paras. Išimtasus iš sūrymo, produktas kruopščiai džiovinamas ir išrikiuojamas ant lentynos. Nors gali atrodyti, kad čia yra sūrio gamybos pabaiga, toli gražu dar ne. Sūriai toliau kruopščiai prižiūrimi – kasdien vyniojami ir vartomi, nes tik taip galima išgauti tinkamą tekstūrą ir vientisą skonį.

„Nelengva sukurti tinkamas brandinimo sąlygas. Ilgai ieškojome, kaip išlaikyti nuolatinę temperatūrą ir drėgmę. Dabar brandiname specialiai pritaikytose patalpose, kuriose įrengta temperatūros reguliavimo sistema: vasarą vėsina, žiemą – šiek tiek ją pakelia. Tai būtina, nes net menkas temperatūros svyravimas gali sugadinti visą sūrio partiją“, – pasakoja ūkininkas.

Dauguma „Vilmanto ūkio“ sūrių brandinami nuo kelių mėnesių iki metų. Kiekvienas sūris – unikalus, nes gaminamas mažomis partijomis ir prižiūrimas iki tobulo skonio. Kruopštumas ir atidumas lemia sodrų produktų skonį ir unikalų charakterį.

Asortimente – išskirtiniai sūriai

Vilmantas gamina iki 8 skirtingų fermentinių sūrių rūšių, kurios išsiskiria natūraliomis sudedamosiomis dalimis ir ilgai kurtomis receptūromis. Jis nevengia eksperimentuoti su skoniais. Pavyzdžiui, asortimente galima rasti tiek itin sodrių skonių ir aromato tradicinių brandintų, tiek su įvairiais priedais (pipirais, juodgrūde, levandomis, ožrage ir kitais prieskoniais) pagamintų sūrių. Neseniai ūkininkas pristatė naujieną – sūrius su trumais.

„Sūrio gamyba – nuolatinė kūryba, svarbi kasdien, kiekviename žingsnyje“, – sako Vilmantas, kuris ir šiandien nuolat ieško naujų būdų savo gaminiams tobulinti.

Nauja partnerystė – bendras siekis kurti kokybę

„Biržų duona“ naujus metus pradeda su žinia apie šią naują partnerystę. Ja ypač didžiuojamės tiek mes, tiek mūsų partneriai.

„Mūsų sūriai gimsta iš ilgo, kruopštaus darbo ir noro kurti kažką ypatinga. Todėl ypač džiugu, kai juos pastebi ir įvertina tie, kuriems kokybė yra ne tik žodis, bet ir kasdienis įsipareigojimas. Pradedame bendradarbiauti su „Biržų duona“ – gamintoja, kuri, kaip ir mes, vertina autentišką skonį, natūralumą ir tikrą, nuoširdų darbą, – sako Vilmantas ir priduria: – Siekiame, kad mūsų sūriai turėtų charakterį, istoriją ir derėtų su geriausiais lietuviškais produktais. Todėl ši partnerystė – natūralus žingsnis į priekį. Tikime, kad kartu pasiūlysime dar daugiau išskirtinių skonių, kuriuos norėsis atrasti iš naujo.“

Tokius partnerius priimame kaip dovaną. Mes abipusiai vertiname tikrą, kokybišką ir lietuvišką produktą, nebijome eksperimentuoti su skoniais ir ieškoti nustebinančių derinių, todėl neabejojame, kad „Vilmanto ūkio“ sūriai su „Biržų duonos“ gaminiais jums leis sukurti ir patirti nuostabią gastronominę patirtį. Kurkite ją savo, tėvų, draugų namuose.

„Vilmanto ūkis“ ir „Biržų duona“: abipusis įsipareigojimas ypatingai kokybei ir skoniui
„Vilmanto ūkis“ ir „Biržų duona“: abipusis įsipareigojimas ypatingai kokybei ir skoniui
„Vilmanto ūkis“ ir „Biržų duona“: abipusis įsipareigojimas ypatingai kokybei ir skoniui
„Vilmanto ūkis“ ir „Biržų duona“: abipusis įsipareigojimas ypatingai kokybei ir skoniui
„Vilmanto ūkis“ ir „Biržų duona“: abipusis įsipareigojimas ypatingai kokybei ir skoniui
„Vilmanto ūkis“ ir „Biržų duona“: abipusis įsipareigojimas ypatingai kokybei ir skoniui